Rosteri- ja A4-happoteräs kiinnikkeiden kiinnileikkautuminen.
24.10.2022

Rosteri- ja A4-happoteräs kiinnikkeiden kiinnileikkautuminen.

Rosteri ja A4-happoteräksestä valmistetuilla ruuvikiinnikkeillä on ominaista kiinnileikkautuminen. Ruuvia tai mutteria asennettaessa saattaa kiinnike ns. leikkautua kiinni ja jäädä paikalleen. Ruuvin tai mutterin poistaminen on työlästä ja joskus jopa mahdotonta ilman asiaan kuuluvan leikkurin tms. käyttöä.

Kierteen kiinnileikkautuminen johtuu monista eri syystä. Merkittävin tekijä on teräsmateriaali ja materiaalin mekaaniset ominaisuudet. Rosteriteräs (A2, AISI304) ja happoteräs (A4, AISI316) ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan ”karkeita”. Tällä tarkoitetaan sitä, että esim. A2/A4 materiaalia työstettäessä, jää työstöpinta A2/A4 materiaaleilla ns. karkeammaksi. Tämä johtuu A2/A4 materiaalin fyysistä ominaisuuksista, joita voidaan ja muutetaan tuotteen lujuuden lisäämiseksi tai paremmin happamia ja emäksisiä ympäristötekijöitä kestävämmiksi. Raaka-ainetta lisäaineistamalla saavutetaan tuotteelle paremmat ominaisuudet mutta toisaalta tuotteeseen saattaa tulla ominaisuuksia, joita ei siihen haluttasi. Kiinnileikkautuminen on yksi tällainen ominaisuus, joka johtuu raaka-aineesta, joskin lisäaineistus jonkin verran korostaa tätä ominaisuuta.

Kiinnileikkautumista esiintyy erityisesti, kun ruuvikiinnikettä (pultti tai mutteri) ruuvataan kohteeseen käyttämällä ruuvikonetta, mutteripyssyä tms, jolla saavutetaan nopeampi ruuvausnopeus. Tällöin ruuvikiinnikkeeseen kohdistuu kitkaa, joka aiheuttaa lämmönnousun kierteen kitkapinnoilla. Lämpö vaikuttaa teräksen koostumukseen, tässä tapauksessa A2/A4 materiaalin fyysiset ominaisuudet tulevat voimakkaasti esiin aiheuttaen kierrepintojen kiinnileikkautumisen. Vaikka kiinnike jäähtyy tai jäähdytetään, ei kierre enää avaudu, tämä johtuu A2/A4 teräs materiaalin ominaisuudesta. Kiinnileikkautumista ei esiinny niinkään kiinnitysprosesseissa, jossa ruuvikiinnikkeen ruuvaus tehdään ns. manuaalisesti ilman edellä mainittuja koneruuvauslaitteita. Tällöin kitka kierrepinnoissa on edelleen sama mutta ruuvausnopeus pienempi, jolloin kitka ei aiheuta lämpömuutoksia kierteen kitkapinnoilla. Esimerkkitapauksia toki on, jossa ilman lämpö on ollut ympärillä korkea ja ulkoiset olosuhteet ovat osaltaan vaikuttanut ruuvikiinnikkeen lämpötilaa korottavasti. Tällöin manuaalisesti kiertämällä on ruuvikiinnike kiinnileikkautunut kierteestään.

Toinen vaikuttava tekijä on lika, jota aina esiintyy ympäristötekijöistä johtuvista syistä ruuvikiinnikkeiden kierteissä. A2 ja A4 laatuisten ruuvikiinnikkeiden tulisi olla aina puhtaita. Hiekka, hiontapöly ym. tekijät korostavat kiinnileikkautumista näillä materiaaleilla.

Miten kiinnileikkautumista voidaan ehkäistä? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Helpoin tapa on käyttää kierteessä aina voitelevaa ainetta. Parhaaksi koettuja tuotteita ovat olleet keraaminen pasta, kuparipasta ja näistä molemmista tuotteista spraypurkki versiot. Tuotteita, joilla minimoidaan kitkaa. Kitkaa vähentävät pastat ja -sprayt saattavat sotkea kohdeympäristöä. Tällöin vaihtoehtona on vahata tuotteet ennen käyttöä mm. lattiavahaliuoksella. Normaali kodin parketin lattiavaha on hyvä tuote tähän tarkoitukseen. Ruuvit ja mutterit upotetaan lattiavaha liuokseen ja nostetaan ne sen jälkeen kuivumaan esim. suojamuovin päälle. Tuotteet on hyvä erotella toisistaan, koska vahan kuivuessa tuotteet kiinnittyvät toisiinsa. Vahan annetaan kuivua 1 vrk. Vaha tekee saman asian kierteeseen kuin edellä mainitut voitelevat pastat. Vahaa käytettäessä voidaan ruuvikiinnike asentaa ja avata kerran, jonka jälkeen vahakäsittely pitää suorittaa uudestaan. Huomioitavaa on käyttökohde, jossa kiinnikkeitä käytetään. Esim. ruokateollisuudessa kitkaa vähentävien pastojen ja/tai vahojen käyttö ei ole sallittu jos ne eivät ole elintarvikehyväksyttyjä.

Siirry "Materiaalipankki"-sivulle