Kuusiomutteri, mutteri, hexagon nut

Muttereita on monia eri malleja. Käytetyin mutteri on kuusiokantainen DIN/iso standardin mutteri ilman lukitetta tai lukitteella. Mikäli kiinnikkettä käytetään erityisissä olosuhteissa, kuten tärisevät - ja rotaatio olosuhteet, tulee mutteri valita sen mukaan. Tärisevissä - ja rotaatio kohteissa valitaan lukitseva mutteri nyloc (nylokki, nylock, nailon) jossa lukitsevana osana mutterissa toimii nylonista valmistettu lukite. Nylonin lämmönkesto on rajattu, joten kuumiin olosuhteisiin valitaan ns. metallilukite mutteri.
Erikoimuttereita voidaan sano olevan mutterit joiden malli, käyttö, mitoitus tai muut ominaisuudet eroavat normaalista kuusiokantaisesta mutterista. Tällaisia muttereita ovat esimerkiksi laippamutterit (aluslevy, aluslaatta, prikka), kruunumutterit, niittimutterit, nelikantamutterit, salmiakkimutterit (profiili kuten salmiakki), peltimutterit, matalat mutterit (ohut mutteri) ja hitsausmutterit (welding nut).
Materiaalit teräs pinnoittamaton tai sinkitty (kiiltosinkki, ZN, zinc), roisteri (A2) ja haponkestävä teräs (A4).
Oikean mutterin valinta? Sääntö on, että mutterin kovuus, materiaali ja pinnoitus ovat vähintään sama, kuin käytetty ruuvikiinnike (pultti, ruuvi).

Vieritä kategorioita