Käsikierretapit ja konekierretapit ovat työkaluja, joita käytetään kierteen tekemiseen. Käsikierretapit ovat yleensä pienikokoisia ja niitä käytetään manuaalisesti käsin kierrettäessä, kun taas konekierretapit ovat yleensä suurempia ja niitä käytetään yleensä porakoneella tai muulla vastaavalla koneella.

Kierteen tekeminen vaatii riittävän voitelun, jotta tapit voivat liikkua sujuvasti ja leikata materiaalia tehokkaasti. Riittävä voitelu myös vähentää kitkaa ja siten vähentää kulumista ja rikkoutumista.

Yleisimmät kierretyypit on milli- tai tuumakierre. Milli-kierre tarkoittaa metrijärjestelmän mukaista kierrettä, kun taas tuuma-kierre tarkoittaa UNC, UNF järjestelmän mukaista kierrettä. Tuuma-kierre on yleisesti käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa (UNC, UNF) ja Isossa-Britanniassa (BSW, BSF), kun taas muualla maailmassa käytetään yleisemmin metrijärjestelmää.

On tärkeää valita oikea käsikierretappi tai konekierretappi työkappaleen ja halutun kierrekoon mukaan. Käsikierretappien ja konekierretappien kokoja on saatavana eri mittaisina ja eri kierrenousulla. Kierretyypit voivat myös vaihdella, ja tappien on vastattava tarkasti haluttua kierretyyppiä.

Kierteen tekeminen käsikierretapeilla tai konekierretapeilla vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä, mutta oikein käytettynä nämä työkalut ovat erittäin tehokkaita kierteen tekemisessä.